top of page
Hay's verhaal
00:00 / 01:33

Audiofragment getranscribeerd:

Mijn naam is Hay Martens, geboren en getogen in Reuver. Wij woonden tegenover de fabriek, mijn vader werkte in de fabriek,  allemaal in de Greswaren fabriek.

 

Toen ik naar school ging heb ik een technische opleiding gevolgd en toen ik die af had ben ik begonnen in de smidse. Ga maar eens een week of een paar weken proberen in de smidse, kijk maar of ze daar iets aan jouw hebben, dan praten we daarna over de loon. Zo ging dat in die tijd.

 

Mijn eerste werk was door een gat kruipen waar ik net doorheen paste en ik moest van die hele dikke ijzeren kogels uit een molen halen. Zaten ze met twee volwassen buiten te zeggen, hé schiet eens op. Ik had het zweet op mijn voorhoofd staan, maar ik was het kleinste en paste door het  gat van de chamotte molen waar de buizen weer gemalen werden. Soms werd er wel eens gezegd dat heb je goed gedaan, maar meestal was het doorwerken en leren.

 

Wij haalden ook wel eens katte kwaad  uit hoor! In de smidse had je een grote kap boven het vuur hangen, wij deden dan van een afstand kogels op die kap gooien. Onder de kap stond de smid te werken aan het smids vuur, de kap was om het rook op te vangen, daar lag altijd stof en ander troep op, en zo op en viel dit allemaal in de nek van de smid, haa haa, dan moesten we zorgen dat we snel weg kwamen want dan kregen we bijna de hamer die de smid in zijn handen had naar ons toe gegooid. 

bottom of page