1/5
Cindy Heldens
Keramist
Pottenbakker
Beeldend Kunstenaar
Als kind was Cindy altijd iets aan het creëren. Op haar 12de kwam ze vanuit Australië naar Nederland. Haar weg moeten vinden in een totaal nieuw land had een stevige impact op haar leven. In 1989 koos ze, na allerlei omzwervingen om in Beesel te gaan wonen. Hier ontdekte ze de keramische industrie, die toen nog volop in bloei was. Het was voor haar een natuurlijk weg om met klei te gaan werken. Hierin vond zij haar passie. Ze volgde een leer-werktraject, waar haar nieuwsgierigheid voor het hele proces gewekt werd. In Gouda volgde ze de technische opleiding fijnkeramiek. In 1991 is ze naar een monumentale pand in de dorpskern van Beesel verhuisd waar ze woont en werkt.

“The challenge is to do the thing you have to do because you’re in love with it and can’t do anything else. Not because you want to become rich or famous but because you will be unhappy if you can’t do it.”

 
KLEI
KLEI

Alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt noemen we keramiek. Het begrip keramiek is afkomstig van het woord “keramos” dat staat voor leem, ofwel “werk gemaakt van aarde”.  Al eeuwenlang is “keramiek “de verzamelnaam.

press to zoom
NATUURLIJKE GRONDSTOFFEN
NATUURLIJKE GRONDSTOFFEN

Klei is een ruim voorradige grondstof. De hoeveelheid klei die jaarlijks door keramisten wordt gebruikt is zeer gering.  Onderzoek door Deltares (2009) bevestigt dat jaarlijks door de rivieren meer klei in de Nederlandse uiterwaarden wordt afgezet dan door de mens gewonnen. Hiermee is aangetoond dat klei een hernieuwbare grondstof is.

press to zoom
DIERBARE PRODUCTEN
DIERBARE PRODUCTEN

De meeste keramische producten worden blijvend gewaardeerd om hun esthetische waarde  in combinatie met een goede gebruikservaring.  Ze vormen het decor van ons dagelijks leven, en dat al eeuwen lang.

press to zoom
ONDERHOUD
ONDERHOUD

Alle gebruikskeramiek is vaatwas bestendig. Gemaakt van steengoed klei gestookt in elektrisch en gasovens tot minimaal 1240 graden.  Aangezien elk stuk met de hand gevormd is, is geen stuk precies hetzelfde. Dit geeft het keramiek zijn bijzonder karakter.  De onregelmatigheden maken elk stuk uniek.

press to zoom
DUURZAAM
DUURZAAM

De levensduur is een belangrijk aspect voor de keramist. Als gevolg van het stookproces kan keramiek uitzonderlijk lang meegaan en mede door de natuurlijke ingrediënten is keramiek een zeer duurzaam product. Sinds 2016 zorgen 33 zonnepanelen voor de gehele energie behoefte in het atelier.  Alle producten zijn kleurecht en hebben geen onderhoud nodig.

press to zoom
HERGEBRUIK
HERGEBRUIK

Kunstvoorwerpen en siervoorwerpen verliezen hun waarde doorgaans niet en worden geheel “hergebruikt”.  Daarnaast kunnen resten van keramiek worden vermalen tot granulaat en gerecycled in nieuwe keramische producten. Ook aan het einde van de levenscyclus zijn keramische producten ongevaarlijk voor mens en milieu.

press to zoom