MONUMENTALE PROJECTEN
KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE
Het kunstwerk dat Cindy heeft ontworpen en uitgevoerd, staat symbool voor de levendige relatie tussen de gemeente en haar inwoners. Gelegen op de Vincent van Goghstraat in Reuver, is het een monument dat de tijd overstijgt en de essentie van gemeenschap belichaamt.
Met haar kunstwerk heeft Cindy de nadruk gelegd op de betekenis van de inwoners voor de gemeente. Zonder hen zou de gemeente immers niet kunnen bestaan. Het kunstwerk nodigt uit tot reflectie over de rol die individuen spelen in het vormgeven van de gemeenschap en haar identiteit.
Locatie: Vincent van Goghstraat, Reuver.
KUNST OBJECT IN DE GRESWAREN
Het project dat Cindy heeft opgestart in Beesel is een prachtig voorbeeld van het verbinden van erfgoed, educatie en kunst. Door de geschiedenis van de oude greswaren fabriek en de kleiwaren industrie te verkennen, wordt niet alleen het culturele erfgoed van de gemeente Beesel behouden, maar ook de verhalen van de arbeiders en hun families levend gehouden.
Het bijzondere aan dit project is de manier waarop Cindy de arbeiders "in the picture" heeft gezet. Door hun verhalen zichtbaar te maken en ze te portretteren in woord en beeld, wordt hun rol in de geschiedenis van de gemeente geëerd. Bovendien is het het kunstwerk volledig gerealiseerd met materialen die zijn vrijgekomen tijdens de sloop van de oude ovens. Dit benadrukt niet alleen het duurzame aspect van het project, maar ook de creativiteit en inventiviteit van Cindy en haar team.
Het resultaat van dit project is niet alleen een kunstwerk, maar ook een waardevolle educatieve ervaring voor de leerlingen, waarbij ze worden betrokken bij het erfgoed van hun gemeente en de verhalen van hun voorouders
Locatie: Keulseweg 36, Reuver.
ERFGOED VAN DE GRESWAREN
Het kunstwerk werd aangeboden aan gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg ter gelegenheid van de afronding van de restauratiefase van de Greswarenfabriek te Reuver. Het kunstwerk is vervaardigd van de laatste klei uit de oude fabriek, waar ooit gresbuizen, rookkappen en theepotten werden geproduceerd. Deze elementen zijn duidelijk te herkennen in het kunstwerk.
De opdruk betreft een technische tekening van een gresbuis, terwijl de theepot is gegoten uit een originele mal uit de jaren 50 van de fabriek. Deze kunstwerken zijn gebakken op 1240 graden Celsius.
Locatie: Keulseweg 36, Reuver.
DRAKENSTAART CENTRUM BEESEL
De Drakenstaart is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen de gemeente Beesel en de Stichting Draaksteken, met als doel een kunstwerk te creëren dat zowel door de kunst commissie als door de inwoners omarmd zou worden. Het kunstwerk, anders dan de meeste statige standbeelden, nodigt uit tot interactie: op de staart mag gezeten en in de rondingen geklommen worden, terwijl aan beide zijden bankjes zijn gecreëerd voor rust en contemplatie.
De unieke vormgeving van de Drakenstaart is het resultaat van de creatieve samenwerking tussen Leonne van Deuzen en Cindy Heldens. Samen hebben zij de contouren van de staart vormgegeven, met oog voor zowel esthetiek als functionaliteit. De implementatie van de bankjes werd mogelijk gemaakt door de vaardigheden en expertise van aannemer en metselaar Wim Meerts en Jan van den Heurik, die nauw betrokken waren bij de realisatie van het kunstwerk.
Door deze samenwerking is de Drakenstaart niet alleen een visueel aantrekkelijk kunstwerk, maar ook een levendig en uitnodigend ontmoetingspunt voor de gemeenschap van Beesel.
Locatie: Monsieur Thelenstraat, Beesel.
KUNST AAN DE WAND BIJ WATERSCHAP
Voor de kunstwerken voor het waterschapsbedrijf Limburg is een intrigerende mix van glas en keramiek gebruikt, waarbij Cindy de essentie van zowel de verontreiniging als de pracht van puur water tot leven heeft gebracht. Sommige werken hebben een verrassende twist: ze bevatten elementen van vervuiling die helaas in ons water terechtkomen, zoals batterijen, condooms en doekjes. Maar tegelijkertijd zijn er andere kunstwerken die juist de pure schoonheid van water belichten, met glas als medium om de helderheid en zuiverheid te symboliseren.
De keramische muurreliëfs vertellen een ander verhaal, waarbij de focus ligt op de cultuurcompetenties van het bedrijf. Opmerkelijk is dat de werknemers zelf model hebben gestaan voor deze kunstwerken.
Hun handen en gezichten dienden als inspiratie voor de mallen, waarna de keramische panelen zijn samengesteld uit afdrukken van deze mallen.
Deze aanpak geeft de kunstwerken niet alleen een persoonlijke touch, maar versterkt ook de band tussen het bedrijf en zijn werknemers. Het resultaat is een reeks indrukwekkende werken die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een diepere betekenis uitdragen over de relatie tussen mens, water en het belang van het behoud van onze kostbare natuurlijke bronnen.
Locatie: Waterschap Limburg, Roermond.